Konya Tesisatci | Su Tesisatçısı Konya | Ecrin TESİSAT
SIHHİ TESİSAT
Sıhhi tesisat kavramı temiz su ve pis su tesisatlarının tamamını kapsamaktadır. Bir kuyudan ya da kaynaktan alınan suyun her yapıya temiz olarak ulaştırılıp pis suyun boşaltılması ve kullanılan pis suyun dışarı atılması için gereken boru hatlarıdır.Dağıtım ve içilebilir su kullanımı ve atıkların giderilmesi için bir binaya monte edilen boru ve armatürlere ait sistemlerin tamamıdır.
Tesisat sistemi kurulurken pis suyun atılma şekli çok önemlidir. İnsan sağlığına zararlı olan atık suların şehir kanalizasyonuna, şehir kanalizasyonlarının bulunmadığı yerlerde ise süzme veya çökertme çukurlarına atılması sağlanmalıdır. Pis suların kokusunun ve gazının sağlıklı bir biçimde dışarıya taşınmasına, boruların böceklerle temas etmemesine, sızdırmaz olmasına, çabuk kırılmayan ve dayanıklı olmasına dikkat etmektedir.
Sıhhi Tesisat Kurulumunda Suyun Özellikleri Ne Olmalıdır?
Sıhhi tesisat kurulumunda alınacak suyun kaynağında aranacak özelliklerden biride suyun sıcaklığının 7 ila 12 derece arasında olması, suyun renksiz ve berrak olması, suyun kokusu ve sertlik derecesinin standartlar içerisinde yer alması, zararlı mikroorganizma ve bakterilerin bulunmamasıdır.
Sıhhi Tesisat Döşenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Sıhhı tesisat boruları döşenirken erişebilirlik ön plandadır.
-
Zamanla kullanıma bağlı olarak arızalarla karşılaşması durumunda onarılması ve değiştirilmesi için borulara kolayca erişmek önemlidir.
-
Borular döşenirken özellikle açıkta bulunan işlevini yerine getirmesinin yanında sistemin görselliğide önemlidir.
-
Kullanılacak boruların donmasını önlemek için boruların izole edilmesi aranan hususlar arasındadır.
Açıkta duran boruları duvara sabitlemek için askılar ve kelepçeler kullanılmaktadır.
Sıhhi Tesisatın Dayanıklı Olması İçin Yapılması Gerekenler?
Sıhhi tesisat sisteminin kurulumu aşamasında gereken özen ve önemin gösterilmemesi, ileride birçok tesisat problemini de yol açmaktadır.Standartlara uygun parçalar kullanılsa bile döşeme esnasındaki hatalarda kalıcı problemlere yol açmaktadır.Birçok tesisat tamirat esnasında ciddi biçimde hasarlar görmektedir.Tamirat işlerinin uzman kadrolar tarafından yapılması sıhhi tesisat sistemin ömrünü uzatan başlıca etkenlerdir.
Sıhhi Tesisatta Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Su tesisat boruları ve sıhhi tesisat sisteminde kullanılan diğer malzemeler
-
Sağlam,paslanmaz ve kurulu bulunduğu binanın beklenen ömrüne eşit veya bundan daha fazla olacak şekilde dayanıklı olması gerekmektedir.
-
Tuvaletler ,pisuvarlar genellikle porselen veya vitröz çikolardan yapılmaktadır.
-
Bazen sırlı demir,çelik veya paslanmaz çelikte kullanlabilmektedir.
-
Sıradan su boruları genellikle çelik ,bakır,pirinç,plastik veya diğer toksik olmayan malzemeden yapılır
-
Kanalizsyon boruları için en yaygın malzemeler dökme demir,çelik, bakır ve abestili çimentodur.
Sıhhi tesisat da su dağıtım yöntemleri değişir.Kasaba ve şehirler için ,belediyeye ait veya özel sektöre ait su şirketleri, Kuyular nehirler,göller ve göletlerden toplanan suyu arıtarak binalara dağıtılır.Kıral alanlarda ise su doğrudan kuyularda temin edilmektedir.
Sıhhı tesisat yapı içinde ve dışında ihtiyaç duyulan temiz su temini gerektirdiğinden Temiz su, tuvalet, banyo, mutfak gibi alanlarda kullanabilmek için gereken basınçta ve sıcaklıkta olmalıdır. Aynı zamanda atık su, mutfak, tuvalet, banyo gibi alanlarda kullanılan su bina dışına sızıntısız iletilmelidir.
Bunun için;
-
Eğitimli uzman kişilerden yardım alınmalıdır.
-
Temiz suya dışarıdan herhangi bir madde karışabilme ihtimaline neden olacak riskler önlenmelidir.
-
Tesisatta donma ve aşırı ısınma gibi dış etkenler de göz önünde bulundurulmalıdır.
-
Kullanılacak malzeme ,tesisat geçiş hatlarını bu unsurlarla belirlemelidir.
-
Gelecekte oluşabilecek aksaklklar göz önünde bulundurularak tesisat buna göre sıva altı veya ankastre döşenmelidir.
-
Kullanılacak aygıt sayısına ,gereken basınç ihtiyacına göre boru çapı hesaplanarak gerekli durumlarda kullanılabilecek su depolanmalıdır.
-
Yapı özekliklerine uygun,kullanılacak tesisat malzemeleri doğru seçilmelidir.
-
Tesisat döşenirken mutfak, banyo gibi yerlerdeki mobilyaların özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
-
Yapı temiz su ihtiyacını için dairede en az 25mm boru çapı kullanılmalıdır.
-
Temiz su atık su sistemi için gereken havalandırma,ısı yalıtımı ,ses yalıtım ve ayırma sistemlerine de önem verilmelidir.
Sıhhi tesisatta atık bertaraf için bir bina sisteminin iki bölümü vardır.
Drenaj sistemi ve havalandırma sistemi
Drenaj sistemi; boşaltma kısmı, çeşitli tesisat kanallarından, belediye veya özel kanalizasyon sistemine bağlanan merkezi ana boruya giden borulardır.
Havalandırma sistemi, bir hava girişinden drenaj sistemi içinde ki çeşitli noktalara giden borulardan oluşmaktadır.
Sıhhi tesisat ile ilgili tüm sorularınıza cevap alabilmeniz, en kısa zamanda amacınıza ulaşmanız için ve daha sonra olası her türlü aksiliklerde izleyeceğiniz yolda profesyonel ekibimizle sizlere hizmet vermek için sizleri bekliyoruz.Problemlerin çözümünde profesyonel bir ekip tercih etmeniz maliyetlerinizi azaltır,sorunların kesin olarak giderilmesinde sizlere zaman kazandıracaktır.